× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #53


09.12.2021

Máme za sebou ďalší týždeň plný extraligového hokeja, počas ktorého sme boli svedkami niekoľkých zaujímavých momentov. Poďme sa spoločne pozrieť na to, kto môže byť so svojimi minulotýždňovými výkonmi spokojný a na druhej strane na to, komu zápasy nevyšli podľa predstáv.

TRIEDA

Kanonáda Spišiakov

Spišská Nová Ves hrala v uplynulom týždni naozaj vo veľkej pohode. Z troch zápasov si odniesla tri cenné víťazstvá a pripísala si na svoje konto celkom osem bodov, čo ju posunulo na šieste miesto v tabuľke. Spišiaci strelili v každom z týchto troch zápasov úžasných šesť gólov, čo nám dokopy dáva neskutočných osemnásť presných zásahov. Trénera Miroslava Mosnára môže tešiť aj exkluzívna forma Mateja Giľáka či Dante Salitura. Giľák si v ostatnom týždni pripísal osem bodov za päť gólov a tri asistencie. Rovnako je na tom aj kanadský legionár Dante Salituro. Tomu sa podarilo vsietiť jeden gól a na sedem prihrať. „Rysy“ svojimi nedávnymi výkonmi istotne potešili svojich priaznivcov a s vierou v podobné výsledky vstupujú aj do ďalšieho decembrového týždňa.

Jeden z lídrov produktivity - William Rapuzzi

Rýchly, nie príliš urastený forvard nezačal sezónu ideálne. V príprave a takisto v prvých zápasoch sezóny sa hľadal a častokrát sme na jeho adresu počúvali slová typu: „musí sa zlepšiť“. Dnes je však situácia iná. Momentálne 30-bodovému Rapuzzimu patrí aktuálne druhé miesto v tabuľke produktivity, hneď za jeho spoluhráčom Brantom Harrisom. Spoločne so spomínaným Harrisom a Samuelom Takáčom sú na čele tabuľky produktivity Tipos Extraligy, keď dokopy nazbierali famóznych deväťdesiatjeden bodov a sú jasnými ťahúňmi kvalitnej ofenzívy bratislavského Slovana. „Belasí“ v predošlom týždni odohrali len dva zápasy, no spomínaný William Rapuzzi sa v nich blysol piatimi asistenciami. Američan je členom prvej formácie spolu s Haščákom a Jääskeläinenom, keď práve týmto dvom „snajperom“ dokonale vytvára šance a poskytuje prvotriedne prihrávky, ktoré slovanisti, samozrejme, často využívajú aj v presilových hrách. Pevne veríme, že sa Rapuzzimu podarí nastolenú formu udržať čo najdlhšie a svojím hokejovým umom a zručnosťou nás bude očarovať aj naďalej.

BIEDA

Mizerná forma Banskej Bystrice

„Barani“ v tejto sezóne zatiaľ jednoznačne zaostávajú za očakávaniami. Tri body si pripísali dovedna len v piatich stretnutiach a sú suverénne najmenej skórujúcim tímom celej ligy. V uplynulom týždni odohrali tri zápasy, no v ani jednom sa zverenci Ivana Droppu a Tomáša Surového netešili z víťazstva, keď nestačili na Nové Zámky, Spišskú Novú Ves a Prešov. Duel proti Prešovu dokonca odohrali na zrekonštruovanom domácom štadióne, na ktorý sa vrátili po vyše roku a pol, no ani domáci ľad Bystričanom nepomohol a „koňarom“ podľahli hladko 0:3. Piatkové kolo odohrali na Spiši, no na „rysy“ si nevyšliapli a odniesli si domov prehru 2:6. Za hostí sa dvoma gólmi blysol americký útočník Chase Berger, tomu na oba presné zásahy asistoval Nikita Ščerbak. Druhý menovaný sa bodovo zapísal aj do zápasu s Novými Zámkami, keď v presilovke krásnou prihrávkou naservíroval puk pred prázdnu bránu presne na hokejku Mitchella Fossiera. Ani tento skvostný gól však „baranom“ nepomohol. Bystrica mala zápas s Novozámčanmi slušne rozbehnutý, no katastrofálnou treťou tretinou, kde inkasovali štyri góly, pochovala akúkoľvek nádej na víťazstvo. Bystričanom sa nedarí, aktuálne okupujú predposledné miesto tabuľky a ich výkony nezodpovedajú kvalite kádra, ktorý majú. Nedávno klub ukončil spoluprácu s trénerom Tuukkom Poikonenom, s veteránom Brianom Ihnačákom a v priebehu uplynulého týždňa klub z osobných dôvodov opustil aj Kanaďan Matt Mistele. Veríme, že sa Banská Bystrica dostane z hernej krízy a pozdvihne svoje výkony na vyššiu úroveň.

Trápiaca sa ofenzíva Dukly Trenčín

Rovnako ako Banská Bystrica, tak aj Dukla Trenčín sa výsledkovo mierne trápi. Dukla je síce s dvadsiatimi deviatimi bodmi aktuálne na siedmom mieste tabuľky, no sužuje ich nízka úspešnosť streľby, mizerná efektivita a nepresnosť v zakončení. Dukla v minulom týždni najprv nestačila na Košice, kde prehrali 1:4, neskôr si vyšliapli na Nitru, kde bojovným výkonom urvali body na svoju stranu, no a nakoniec doma podľahli lídrovi tabuľky z Bratislavy jednoznačne 1:4. „Vojaci“ vo všetkých troch dueloch vsietili dokopy len štyri góly, z toho v každom zo spomínaných zápasov boli strelecky aktívnejší ako ich súper. V nedeľnom zápase proti Slovanu dokázali vystreliť na bránu dokonca o desať pukov viac než „belasí“, no nepresnosť, slabá efektivita a výborný brankár Windsor udržali Slovan nad vodou. Piatkový súboj v Nitre bol pre Trenčanov úspešným. V samom závere prvej tretiny po konzultácii s videorozhodcom nebol Nitre uznaný gól, ktorý prišiel tesne po odznení záverečného klaksónu. V štvrtej minúte druhej tretiny otvoril skóre hosťujúci Aaron Berisha po skvelej práci Josefa Mikysku a Dukla šla do vedenia. Nitre sa v polovici tretej tretiny podarilo vyrovnať, no minútu a pol pred koncom riadnej hracej doby uchmatol tri body pre Trenčín Marek Valach po bravúrnej prihrávke Juraja Bezúcha. Trenčanov dobrým výkonom podržal brankár Ben Bowns. V stredajšom stretnutí proti Košiciam Dukla, naopak, ťahala za kratší koniec. Košičania predviedli lekciu efektivity, keď z dvadsiatich šiestich striel vsietili štyri góly. Za to Trenčania z dvadsiatich deviatich striel prekonali Košarišťana len jedenkrát, čo len dokonale potvrdzuje naše slová. Pevne však veríme, že táto smola Trenčína bude čoskoro zažehnaná.

 

autor: Filip Kročka | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY